Standarder & Tester
Stållineräcke har en unik egenskap där räcket fångar upp bilen och låter bilen ”hänga” i stållinorna likt en hängmatta medan stolparna böjs då de körs på av bilen och stolparna frigörs från wirarna. Detta ger låga accelerationer i bilen och bilen fångas upp av vägräcket. Bilen kastas inte ut igen i vägbanan vilket ofta händer vid påkörning av traditionella vägräcken.
Olika standards har arbetats fram och beskrivs nedan:
Inom det Europeiska standardiseringsorganet CEN (Commité Européen de Normalisation) har det utarbetats normer för hur krocktester av vägräcken skall utföras. Dessa krocktester för vägräcken beskrivs i EN 1317, Road Restraint Systems. CEN-normen ställer funktionskrav på vägräcken ur trafiksäkerhetssynpunkt. Enligt CEN-normen krocktestas vägräcken efter olika kapacitetsklasser. Dessutom mäts även vägräckets utböjning vilket ger vägräcket dess arbetsbredd. Den vägmiljö vägräcket skall monteras i avgör vilken kapacitetsklass som är aktuell och vilken arbetsbredd man kan tillåta sig. Vidare ställs i CEN-normen krav på att risken att skada sig vid kollision med räcket minimeras (skaderiskklass). Denna standard används i de Europeiska länderna och är vanlig i länder nära Europa samt i Australien och Nya Zeeland med flera.
![]() ![]() |
![]() |
NCHRP är förkortning av National Cooperative Highway Research Program som är framtagen av Transportation Research Board, National Research Council, USA. Report 350 har rubriken ”Recommended Procedures for the Safety Performance Evaluation of Highway Features. Standarden beskriver hur krockprover skall utföras och resultatet ger bl.a. en arbetsbredd utryckt i meter. Denna standard används främst i USA.
Tester kan göras på olika godkända testinstitut. Till exempel VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut, Linköping, Sverige), MIRA, TRL i England, Bast, TUV i Tyskland, ETH i Schweiz eller TNO i Holland. SAFENCE stållineräcke finns i olika modeller och konstruktioner beroende på kundens krav gällande: teststandarder, kapacitetsklass, arbetsbredd och skaderiskklass. Blue Systems har produkter som är testade för både EN 1317 och NCHRP 350.
Nedan finner du videosekvenser från ett antal tester:
Mitt- och sidoräcke EN 1317-N2





Mitt- och sidoräcke EN 1317-H1



Mitt- och sidoräcke EN 1317-H2


Slänträcke EN 1317-N2S




NCHRP 350 TL3

NCHRP 350 TL4




NCHRP 350 Terminal




NCHRP 350 4:1-slänt

Påkört räcke
